Motivation er nøglen for at opnå et vægttab. Når vi har dén, kan vi føle gå-på-mod, overskud, viljestyrke og sågar begejstring. Vi starter stærkt ud og kiloene rasler så småt ned. Men når hverdagen sætter ind og overskuddet, viljestyrken og begejstringen aftager, falder vi så småt tilbage i vores gamle vaner og kiloene vender tilbage. Med andre ord, mister vi motivation til at tabe os. Fra egen erfaring og i mit arbejde som vanecoach, har jeg fundet frem til 3 faldgruber som ofte står i vejen for vores motivation til at tabe os. Disse faldgruber ser jeg ofte i forlængelse af hinanden hos mine klienter, men kan også opleves uafhængigt af hinanden.

1. Du gør for meget på én gang

En tilgang jeg næsten altid ser hos mine klienter er at de prøver at ændre for mange vaner på én gang. Det er ofte fordi de har en (fejlagtig) tro på at mindre vaneændringer ikke gør en forskel. Når vi endelig begynder et vægttab, eller hvilken som helst anden livsstilsændring, har vi som regel massere af motivation. Vi venter til det rigtige øjeblik, hvor vi føler overskud og parathed til at tage udfordringen op. Men når vi endelig kommer i gang og livets op- og nedture indhenter os, begynder overskuddet og gå-på-modet at aftage. Det gør det hurtigt sværere at holde fast i de nye vaneændringer og allerede her begynder mange at give op.

2. Du fokusere på målet fremfor processen

De personer som stadig kæmper videre med livsstilsændringen oplever ofte at vægttabet bliver mindre, eller helt stagnere, til trods for deres indsats og hårde arbejde. Eftersom deres fokus har været på målet dvs. oftest vægttabet, bliver motivationen mindre når vægttabet begynder at stagnere. Hvis man samtidig er gået i gang med at ændre for mange vaner på én gang begynder man naturligt at tvivle på om strategien (eller livsstilsændringen) nytter nok eller overhovedet virker. Den tvivl mindsker motivationen til at holde ved de nye vaner og mange giver derfor op. Det er vigtigt at ændre din tilgang til vægttabet, så du bliver process-orienteret fremfor mål-orienteret. Med andre ord handler det om at lytte til dine behov, følelser og værdier og erstatte gamle vaner med nogle der giver energi, overskud og værdi for dig i hverdagen og samtidig holder dig på sporet af dit mål.

3. Du har ikke forventningsafstemt med dig selv hvad du skal give afkald på for at nå målet.

Ofte glemmer folk at overveje hvad de er villige til at give afkald på for at opnå et varigt vægttab. På kort sigt kan du godt opnå et vægttab ved at leve efter en diæt såsom keto-livsstilen, 5:2 kuren eller paleo-kost. Men ved at følge disse kure skal du give afkald på mere end hvad de fleste i virkeligheden er villige til. Det er derfor vigtigt at forventningsafstemme hvad du kan og er villig til at ændre og give afkald på i hverdagen uden at gå på kompromis med dine værdier. Det er desværre ofte først efter folk er begyndt på en livsstilsændring, at de finder ud af, at de ikke vil give afkald på de gamle vaner. De finder med andre ord ud af at livsstilsændringen ikke er det værd i forhold til det de skal ofre for at nå målet. Det er med til at hindre vores motivation til vægttab.   

Opsummering

Disse områder er nogle jeg arbejder meget med i mit arbejde som vanecoach. Det er faldgruber som jeg hjælper mine klienter med at undgå og i stedet opbygge strategier der kan opretholde en mere stabil motivation der sikrer dem langvarige vaneændringer. Hvis du vil tage en uforpligtende snak omkring dine ønsker og mål ift. vægttab eller andre livsstilsændringer er du velkommen til at booke en gratis afklarende samtale her.