For mange er det enormt svært ikke at OVERspise juleaften, ligesom når vi er ude på restaurantbesøg og får serveret en tre retters menu, drikker vin, spiser brød etc.
Disse situationer indbyder til at der bliver spist mere end behovet er. Dvs. OVERspist. Som for mange er helt naturligt, hvis ikke det mest naturlige i et samfund, hvor mad er et socialt samlingspunkt og mad langt fra er en mangelvare.
Men det betyder ikke, at vi behøver at OVERspise til fysisk ubehag. Du kan stadig godt, arbejde med at minimere OVERspisningen, så den går fra at være stopmæt, og ondt i maven, til istedet at stoppe når du kan mærke du har fået rigeligt med mad, og kunne stadig klemme mere ned. Men vælger at stoppe, eller der hvor du føler dig tilfreds og behageligt mæt, uden afsavn.
Læg mærke til at OVERspisning har flere nuancer. Og flere til når man arbejder i dybden med det. Men det kræver tid og erfaring, som ikke lige kan nås inden juleaften 😉 – det er noget jeg arbejder længe med i mine forløb. Da der skal tages højde for mange faktorer.
Som et lille ‘Nød-kit’ så giver jeg dig her en lille guide på 6 trin, til at hjælpe dig selv kunne mærke bedre efter Juleaften:
1. Accepter
Accepter at juleaften er en aften med mere mad end nødvendigt. Accepter det.
2. Visualiser aftenen
Visualiser for dig selv, hvad du forestiller dig at spise denne aften.
-
- Hvad vil tilfredsstille dig?
- Hvad glæder du dig virkelig til?
- Hvad kunne du evt. købe dagen efter, ugen efter?
- Spiser du noget af ‘pligt’? fordi det er der, og det plejer man? fx de bruge kartofler kan du lide dem? eller kan du lide både flæskesteg og and? eller foretrækker du det ene frem for det andet?
- Kan du lide risalamande? eller kan du lide ideen om at være med?
3. Gem til dagen efter
Undersøg mulighederne for om det evt. er muligt at gemme en portion til dagen efter? Vil det være en rar følelse at vide?
4. På dagen
På selve juleaftensdag, sørg for ikke at blive glubsk sulten. Der er det at bevidstheden slår fra, og dyret i dig, får lyst til at fortære sit bytte 😉 Hav evt. klarlagt hvad du vil spise på dagen. Der giver en ro og nydelse i dig, op til
5. Om aftenen
På aftenen, find en ro i at julemad, er mad. Men forstå at følelser kan forbindes til mad. Fx forstærkes postivt af dem forventning der er op til dagen, og stemningen på selve dagen.
Mærk efter en ekstra gang, om det er det du nyder, og ikke nødvendigvis mængden af maden der skal give dig det.
6. Vær nysgerrig
Vær ikke hård ved dig selv, hvis du får OVERspist til ubehageligt mæt. Vær nysgerrig. Gennemgå ovenstående punkter, og se om du kan blive klogere på dig selv. Der er mange juleaftener og andre traditionsrige og madfyldte dage, du kan tage læringen med til
Livet i dag handler ikke om at undgå mad, men om at kunne fungere og navigere omkring mad.
For maden forsvinder ikke lige foreløbig, og det er en faktor der er meget ukontrollerbar, som du skal lære at kunne slippe kontrollen over, hvis du ønsker at leve i en hverdag med madro.
Læg en kommentar