Derfor spiser Martina sig til blindhed i fastfood

Martina fede forhold

I første episode af ‘Fede Forhold’ hører vi om Martinas kamp med Idiopatisk intrakraniel hypertension (IIH). En sjælden hovedpinesygdom, der kan forårsage svimmelhed, tinnitus, synsforstyrrelser og i værste fald tab af synet – en udvikling, som Martina desværre er på vej mod.

Martina får besked på, at sygdommen rammer særligt yngre overvægtige kvinder, og at hun skal tabe sig – en besked, hun har hørt før. Trods alvoren ser vi, at Martinas vægt faktisk er steget siden diagnosen.

Hvorfor går Martinas vægt op?

Måske tænker du: “Hvorfor bliver hun så ved med at spise?”

Din tanke er en naturlig reaktion på den forståelse af vægttab og vægtøgning vi har i dag, og samtidig en del af den vægtstigmatisering, som mange oplever, når de får at vide, at de skal tabe sig.

IIH rammer også børn, mænd og kvinder, der ikke har en høj vægt. Man ved faktisk ikke, hvad der præcis forårsager sygdommen.

Når vi sætter fokus på vægten som problemet, handler det ofte om samfundets forståelse af en høj vægt som et resultat af dovenskab og mangel på viljestyrke, en ‘let røven og luk munden attitude’ – det bliver et personligt anliggende.

Som Martina selv udtrykker: “Jeg føler mig dum” “Jeg føler mig ynkelig”

Årsagen til vægtøgning er kompleks og ikke simpel matematik. Vi ved ikke præcist, hvad der forårsager den stigende vægtøgning globalt, men vi ved, at vores vægt er påvirket af genetik, komplekse biologiske processer, samfundsstrukturer, opvækst og meget mere. Overvægt er langt mere komplekst end blot at have viljestyrke til at spise mindre og bevæge sig mere.

Men vi VED fra undersøgelser, at føler vi os udskammet på grund af vores vægt, har det stærke negative konsekvenser for vores psykiske, sociale og fysiske sundhed.

Undersøgelser viser, at jo mere opmærksom man er på sin vægt og føler sig forkert, jo mere vil der være en tendens til at tage på. Nedladende og sårende kommentarer om ens krop kan føre til, at man spiser endnu mere som trøst og mister kontakten med sin krop og de reelle behov, man har.

Trøstespisning som en naturlig menneskelig strategi

I Martinas situation ser vi en naturlig menneskelig reaktion: Når hun bliver ked af det og overvældet af følelser, får hun lyst til at spise mere som trøst. Der er en stærk forbindelse mellem svære følelser og mad – mad er designet til at give os tryghed, hvilket vi i sårbare situationer har særlig brug for.

Hendes symptomer på en krop og sind der er i mistrivsel:

  • Stærke negative tanker om sig selv og hendes evner både privat og ift. sin uddannelse
  • Skjulte overspisninger
  • Et meget højt colaindtag
  • Stort skærmforbrug
  • Nedsat lyst til intimitet
  • Utålmodighed
  • Fysisk inaktivitet
  • Ekstreme hovedpiner

Vores samarbejde går ud på…

Da programmet stadig er i gang, venter jeg med at skrive hvordan jeg kommer til at arbejde med Martina. Del 2 kommer fra uge 26, hvor 2. episode løber over skærmen. Her møder jeg alle tre par for første gang.

Så hold øje, og kom tilbage for del 2 ( hvordan vi arbejder) og del 3 ift. Martinas udvikling ift. IIH.

Vil du have hjælp til at finde din vej ud af følelsesmæssig overspisning og finde større glæde og ro i din hverdag? Så tøv ikke med at book en samtale med mig.

Ps. du kan også starte med at se mit onlinefordrag med de 4 mest effektive trin, der gør en forskel for at gå fra overvældet til at finde større overskud og nærvær som mor. Find linket nedenunder

Online foredrag fra mig til dig:

Lær hvordan du går fra overvældet til overskud med disse 4 trin

For en begrænset periode kan du få adgang til de 4 mest effektive trin, der hjælper dig med at gå fra at være udbrændt og træt til at opleve mere glæde og energi i din hverdag.

Disse trin har gjort den største forskel for de mødre, jeg har arbejdet med i mine forløb – og nu kan du få dem for 0,-

onlineforedrag 4 trin fra overvædelse til overskud