Intuitiv Spisning: Det handler mindre om kalorier og mere om at lytte til din krop …

I en verden fyldt med kostråd, kalorietælling og diæt-trends, kan det være svært at finde en balance mellem at nyde mad og leve sundt.

Intuitiv spisning tilbyder en tilgang, der fokuserer på at lytte til kroppens signaler frem for at følge strenge regler. Jeg vil med dette blogindlæg  introducere dig til intuitiv spisning og de 10 principper, der kan hjælpe dig med at opbygge et sundt forhold til mad, bevægelse, kroppen og dig selv som helhed.

Hvad er Intuitiv Spisning?

Intuitiv spisning er en filosofi, der fremmer en sund holdning til mad og kropsbillede. Det blev udviklet af diætisterne Evelyn Tribole og Elyse Resch i 1995 og bygger på tillid til kroppens indre signaler frem for eksterne kostplaner.

Det handler om at lade kroppen og dens signaler fortælle dig, hvad du har lyst til at spise, hvornår du bliver sulten, og hvor meget du spiser – i modsætning til det, som mange gør i dag, nemlig at lade regler og forskellige kosttrends fortælle hvad, hvornår og hvor meget de må spise.

Vi er alle fra naturens side født intuitive spisere, men vi vokser op og bliver vænnet fra at mærke efter i kroppen, til i stedet at spise på præcise tidspunkter, spise op, at vi kan spise noget rigtigt og forkert, at vi skal spise slankende.

Intuitiv Spisning bryder med restriktive kure og kalorietælling, og fokuserer i stedet på at få dig til at lytte til kroppens behov og ønsker.

Målet er at skabe et naturligt, balanceret forhold til mad uden skyld eller skam.

Hvad er udfordringerne ved at spise intuitivt?

I vores samfund er vi meget mere styret af at have regler, når vi får at vide, hvad der er sundt og usundt. Med den her metode er der ingen regler, her skal man lytte til sin egen krop, dens behov og lyst til at spise og stoppe med at spise. En af de største udfordringer er, at vi lever i et samfund, hvor vi er styret af, hvornår det er rigtigt og forkert at spise. Kl 18 spiser vi aftensmad, og når vi er sociale spiser vi det, der bliver serveret. Når du vil lære at spise intuitivt, handler det om at skulle lære at lytte til egen krop, hvad den har behov for. Når du spiser det, du nyder og stopper, når nydelsen er forsvundet. Uden der er en der fortæller dig at du skal gøre det.

De vigtigste principper, når man skal spise mere intuitivt, er at du går fra hovedet, hvor alle de her regler om, hvad der er rigtigt og forkert findes og ned til kroppen.

Her mærker du efter, hvornår den er sulten, hvornår er den mæt, hvornår nydelse helt naturligt daler, når man spiser. De kropslige signaler kan fortælle dig, hvor sulten du er, eller hvor mæt du er. Det vigtigste princip er at komme tilbage til at oplevede mærke efter, om vi er sultne eller mætte.

De 10 Principper for Intuitiv Spisning

  1. Afvis diæt-mentaliteten

Første skridt er at fjerne tanken om, at der findes en hurtig løsning på vægtproblemer. Diæter lover ofte hurtige resultater, men fører sjældent til langvarige sundhedsfordele. Ved at afvise diæt-mentaliteten, kan du begynde at stole på dine egne kropssignaler.

  1. Ær din Sult

At respektere din sult er essentielt for at opbygge tillid til dig selv og mad. Når du er sulten, skal du spise. Ved at lytte til og reagere på dine sultsignaler, undgår du at blive overdrevet sulten og overkompensere ved at spise for meget senere.

  1. Skab fred med maden

Giv dig selv tilladelse til at spise alt, hvad du vil. Når mad ikke længere er en “forbudt frugt”, mindskes trangen til overspisning, og du kan nyde mad uden skyld.

  1. Udfordr madpolitiet

Madpolitiet er de kritiske stemmer i dit hoved, der fortæller dig, hvad du bør og ikke bør spise. Ved at udfordre disse tanker, kan du begynde at lytte til dine egne behov og ønsker.

  1. Mærk din mæthed

Lær at genkende de signaler, der fortæller dig, at du er mæt. Tag pauser under måltider og check ind med dig selv for at se, hvordan din krop har det. Spis langsomt og vær opmærksom på din krops respons.

  1. Opdag nydelsen ved at spise

Mad skal ikke kun være næring; det skal også være en nydelse. Vælg fødevarer, der virkelig tilfredsstiller dig, og tag dig tid til at nyde dem. Ved at fokusere på nydelsen ved at spise, vil du opdage, at du spiser mindre, fordi du er mere tilfreds.

  1. Håndter Følelser uden mad

Mange bruger mad som en måde at håndtere følelser på. Find alternative måder at håndtere stress, kedsomhed eller andre følelser på. Det kan være alt fra at tage en gåtur, tale med en ven, eller engagere dig i en hobby.

  1. Respekter din krop

Accepter din krop, som den er, og indse, at skønhed og sundhed kommer i mange former og størrelser. Ved at respektere din krop, kan du fokusere på at pleje den i stedet for at ændre den.

  1. Nydelsesfuld bevægelse 

Find en form for bevægelse, som du nyder, og som får dig til at føle dig godt tilpas. Bevæg dig for at føle dig energisk og stærk, ikke for at forbrænde kalorier eller tabe vægt.

  1. Ær din sundhed med blid ernæring

Vælg mad, der både smager godt og nærer din krop. Intuitiv spisning handler ikke om perfektion, men om at lære at lytte til kroppens behov for næring og nyde mad uden skyld.

Intuitiv spisning handler om at genopbygge tilliden til din krop og finde en balanceret tilgang til mad og sundhed. Ved at følge disse 10 principper, kan du opnå et mere afslappet og tilfredsstillende forhold til mad, et aktivt liv og din krop.

Husk, at rejsen mod intuitiv spisning er individuel, og det er okay at tage små skridt ad gangen.

Lyt til din krop, og nyd processen.

Sådan kommer du i gang med Intuitiv Spisning

Hvis du er klar til et mere naturligt og afslappet forhold til mad, så start din rejse mod et liv med en intuitiv tilgang til din spisning,

At starte med Intuitiv Spisning kan virke overvældende, men det behøver det ikke at være.

Tag dig tid til at opnå stabilitet og ro omkring måltiderne, og vær tålmodig med dig selv undervejs – det handler ikke om at være perfekt, men om respekt og opmærksomhed over for din krop.

Du kan selv forsøge at begynde med at lytte til din krop og dens signaler. Spis, når du er sulten, og stop når du er tilfreds. Vær opmærksom på, hvordan forskellige fødevarer får dig til at føle, og tag den derfra.

Det vil være helt naturligt, hvis du i mange år ikke har fået eller givet dig selv lov til at lytte til din krops signaler, at du vil have svært ved at lytte til dem.

Derfor er noget af det første, jeg ofte gør med mine klienter, at skabe en proces, som tilpasses dem, hvor vi først arbejder med at skabe tryghed i kroppen om, at den får den rette nærende mad, og derefter starter vi med at træne at mærke efter sult, og så mæthed, samt fokus på nydelsen i den mad der spises.

Jeg hjælper dig gerne med at skabe et overblik over din proces til at spise mere intuitivt. Hvordan dit første skridt vil se ud, samt hvordan du får skabt den mest realistiske tilgang, så det passer ind i de erfaringer du har ift. at lytte til din krop og forhold til mad.

Sammen sikrer vi at få implementeret viden og værktøjerne, så du oplever, at du får en ny praksis til mad, der giver dig glæden ved maden igen og skaber et sundt forhold til din krop, der varer ved

Online foredrag fra mig til dig:

Lær hvordan du går fra overvældet til overskud med disse 4 trin

For en begrænset periode kan du få adgang til de 4 mest effektive trin, der hjælper dig med at gå fra at være udbrændt og træt til at opleve mere glæde og energi i din hverdag.

Disse trin har gjort den største forskel for de mødre, jeg har arbejdet med i mine forløb – og nu kan du få dem for 0,-

onlineforedrag 4 trin fra overvædelse til overskud