Opskriften på at skabe vedvarende vaner

Den største fejl de fleste begår, når de vil skabe vedvarende vaner

Jeg ser rigtig mange, der fejlagtigt tror, at ændring af vaner BARE er noget, man gør. De skal BARE holde sig til den nye handling i 21 dage eller 3 måneder, og så er det en ny vane.

Det er helt misforstået, at du kan forvente af dig selv, at du på 21 dage eller 3 måneder har skabt en ny vane.

Faktisk viser forskning, at det kan tage et sted mellem 18-254 dage at ændre én vane.

Måske var det ikke helt det svar, du håbede på?

Jeg forstår godt, at svaret ikke er nemt at forholde sig til, og det er faktisk lige præcis det, der er den største udfordring ift. at arbejde med vaner.

Din proces ift. at ændre en vane skal afspejle dit liv, og dit liv er ikke en lineær proces.   Dit liv er uforudsigeligt, og kan ikke kontrolleres og planlægges på forhånd.

Der vil opstå uventede ting, som du ikke kan planlægge dig ud af, som vil have en indflydelse på din energi, din forventning, din proces og din motivation.

Lad os tale lidt om det vi kan kalde vanedannelsesprocessen

Vi kan italesætte arbejdet med vaner som vanedannelsesprocessen.

Vanedannelsesprocessen siger helt enkelt, at alt arbejde med en vane handler om en proces. En proces, hvor du ikke kan forudse og gennemskue alt i starten. Ligegyldigt hvor meget der forberedes.

Når du skal opbygge en vane, laver du et vanemål (hvordan du laver et vanemål, kan du læse mere om HER).

Når der er sat en ramme for, hvad dit vanemål er, er det næste skridt at tage hul på vanedannelsesprocessen, og det vil sige at teste dit vanemål, se hvad der lykkes, men også at finde ud af, hvad du skal tilpasse, for at dit vanemål bliver ved med at fortsætte, så det kan ende med at blive en vane, der bliver implementeret i dit liv.

At arbejde med vaner er altså en proces, hvor du tester, tilpasser, tester, tilpasser, indtil din handling er implementeret. En proces, der skal ende med, at din nye handling (dit vanemål) udvikler sig til en vane, der implementeres som en del af din livsstil,  som du dag efter dag bare gør automatisk, uden de store overvejelser.

Der er nemlig ikke tale om nogen vane, før du har udført en handling så mange gange, at du i dag oplever, at du gør den mere eller mindre uden for din bevidsthed. Dvs. at den er automatisk i situationen. Som de vaner du har i dag, som du muligvis gerne vil væk fra.

Den største udfordring, jeg oplever for de fleste, når det kommer til at skabe nye vaner, er, at det kræver energi og tålmodighed. Energi og tålmodighed som de færreste har i dagens samfund. De fleste er overvældet og fanget i en perfekthedskultur, hvor de forsøger at gøre alt det rigtige for sig selv og andre, og har svært ved at bibeholde tålmodigheden ift. deres egen proces.

De fleste har ikke kun sig selv at tage hånd om, som gør, at kapaciteten til vanedannelsesprocessen bliver udfordret. (I hvert fald hvis du har den forkerte forestilling om, hvad der skal til, for at vaner dannes)

Hvad er din mentale og fysiske kapacitet fordelt på? 

Måske har du børn? Et arbejde der tager mange timer? Personlige mål? Frivilligt arbejde?  Ønske om en karriere? Fyringsrunder på arbejdet? Din cyklus? En hobby? Måske fylder sygdom eller kroniske smerter meget hos dig ? Har du en tung historie med dig, du dagligt kæmper med? + Alt det andet uforudsigelige, der kan bringes ind i dit liv på en enkelt dag.

Du skal hele tiden være omstillingsparat, og det skal indregnes i din vanedannelsesproces.

Derudover kan det være mere udfordrende at måle og veje din succes ved en vaneændring, fordi den opstår gradvist. En vaneændring skal helst foregå i en rar udvikling med dig og dit liv, og ikke være en radikal ændring, du skal forholde dig til fra den ene dag til den anden.

Det gør, at vanearbejde til tider kan føles som et ubarmhjertigt stykke arbejde (på trods af at det er det mest værdifulde i min optik).

For hvordan vi end vender og drejer det, så lever vi i et samfund, hvor de målbare værdier er en målestok for at vurdere succes og eget værd. De målbare værdier er bl.a. karaktere i skolen, jobtitel/ karriere, familiestatus, løn, deltagelse eller gennemførelse af sportsevents, påklædning/udseende, og den helt store succes ift. sundhed er for mange at opnå et vægttab (og helst ikke ‘bare’ et ‘lille’ vægttab på under 10 kg, men gerne op over de 20 kg). Det vil sige, at du ofte skal være i mål, før du anerkendes for dit hårde arbejde af andre eller dig selv.

Når vi har lært at vurdere succes og eget værd ud fra målbare værdier, bliver vanedannelsesprocessen en stor udfordring. Mange bliver udfordret i at fastholde motivationen undervejs, da de har svært ved at anerkende sig selv i den vanedannelsesproces, de er i gang med, og i stedet kan det være naturligt, at følelser og tanker om, ‘at de ikke gør det godt nok’, får lov til at fylde.

Det der også gør vanedannelsesprocessen ekstra svær for mange i dag, er, at hjernen bliver snydt til at tro, vi kan klare det fleste ting på den halve tid, fordi vi i dag kan følge en masse øjebliksbilleder på SOME.

Vi ser en masse billeder af andre personers udvikling, fx et før og efter billede af en der har tabt sig, og på et øjeblik har hjernen skabt en fortælling om, at det nemt kan lade sig gøre, og det må være en selv, der gør noget forkert, siden man ikke selv står og har et sådant før og efter billede. Din hjerne ved intet om, hvad der er sket i processen mellem før og efter billedet. Den ved bare, at det har kunne lade sig gøre, og så burde den også kunne gøre det.

Dette er bl.a. en stor årsag til, at mange af os er draget af ethvert quick fix, og føler omvendt, at når det ikke går hurtigt nok, så må det være en selv, der ikke har lagt nok i det.

Hvis du vil have succes med dine vaner 

For at skabe vedvarende vaner er det vigtigt, at du opbygger dine vaner korrekt, og at du lærer at koble din vanedannelsesproces op på en succes, du kan mærke og måle undervejs. Ikke først når du er i mål.

Det er bl.a. derfor jeg giver mig god tid til at lave en plan baseret på værdier, frem for en plan baseret på resultater med mine klienter. Hvis du har et ønske om at skabe vedvarende vaner, er det vigtigt, at du skaber en plan ud fra de konkrete vaner, du kan se afspejle de handlinger, ift. hvordan DU ønsker at opføre dig. (Hvordan du selv arbejder med et mere proces støttende mål, kan du læse om HER)

Når du kan koble dine værdier på dine nye vaner, opnår du den største form for motivation til at arbejde med dine vaner, i hele den proces din vane kræver, også når livet viser sig fra sin uventede side,

Det mest udfordrende ved at arbejde med at skabe vedvarende vaner, og gøre dem vedvarende, er at få dine vaner implementeret som en del af din livsstil, som du dag efter dag bare gør automatisk, uden de store overvejelser. Og det kan være en udfordring at gøre alene.

Det er netop derfor, jeg hjælper mine klienter skridt for skridt med at skabe nye støttende vaner – der hjælper dem med at skabe det liv, de ønsker med mere overskud og nærvær som mor.

Ønsker du at vide mere om, hvordan du arbejder med vedvarende vaner og skaber en sundere livsstil – ikke bare på den korte bane, men en livsstilsændring der varer ved? Der giver dig overskud og mere glæde i dit liv?

Jeg har samlet de 4 vigtigste trin, jeg oplever, er det, der virkelig gør en forskel for dem, jeg arbejder med til at få et liv med mere overskud og nærvær som mor.

Ønsker du konkrete værktøjer til at arbejde med vedvarende vaner til mere overskud og nærvær, så hent mit onlineforedrag med de 4 trin til at gå fra overvældet til mere overskud og nærvær.

3. trin: Giver dig svar på hvad du skal gøre for at opbygge sunde vaner, så de bliver vedvarende.

Online foredrag fra mig til dig:

Lær hvordan du går fra overvældet til overskud med disse 4 trin

For en begrænset periode kan du få adgang til de 4 mest effektive trin, der hjælper dig med at gå fra at være udbrændt og træt til at opleve mere glæde og energi i din hverdag.

Disse trin har gjort den største forskel for de mødre, jeg har arbejdet med i mine forløb – og nu kan du få dem for 0,-

onlineforedrag 4 trin fra overvædelse til overskud